Kids will be kids – varför sexualupplysning inte är ett ämne att håna på DN:s förstasida

 

Men HERREGUD!

Hur kan jag ha missat den HELT ABSURDA SEXUALFIENTLIGA MONSTERDEBATTEN som förts på DN (och i Debatt) av Erik Helmersson angående RFSU:s nya fantastiskt användarvänliga, allinkluderande och mångfacetterade förslagsmaterial Sex i skolan?

Hur kan det ha gått mig förbi att SVT Debatt nosat rätt på två heltossiga kristdemokrater som obehindrat jämför sexualupplysning med pedofili och inför allmän beskådan reducerar ”tjejer” till vackra, väna saker som ska skydda sin sexualitet? Två kristdemokrater vars änglalika avkomma med all säkerhet inte blöder en enda droppe mensblod, inte sängväter, inte knullar, inte tar en nakenbild som läggs ut på Instagram av en happy groomer, inte kallas hora eller bögblatte  eller ens får klitt- eller kukstånd innan de blir byxmyndiga vid 15 års ålder och slutar vara ”OSKYLDIGA SMÅ BARN”!!!!!!!!!!

 

Jag är utom mig av förbluffning.

Förbluffning. För det finns ju ingenting att säga. Det är ju ingen ”debatt”. Det är okunskap på bästa sändningstid och främsta tabloid.

 

Men jag ska säga såhär.

Om jag hade haft en bra sex- och samlevnadsundervisning i skolan hade jag kanske inte kräkts när jag för första gången såg hur mensblod såg ut i en binda i femte klass. Jag hade kanske gått till en vuxen med killarnas bedömningslappar på hur snygga eller fula tjejerna var i sexan och sagt att det här, det är inte okej. Kanske hade jag haft ett  hum om hur jag skulle avsluta det där hånglet i sjuan som jag ångrade halvvägs in och jag hade kanske förstått att det faktiskt rörde sig om sexuellt ofredande när jag blev telefontrakasserad i åttan. Med en bra sex- och samlevnadsundervisning hade jag kanske haft bättre ord för att beskriva mitt första riktiga förhållande, som var jättefint och fantastiskt, trots att det inte var en klassisk monogam kärleksrelation i nian. Kanske hade jag haft  bättre insikt om, när jag började ettan i gymnasiet, att också jag kan överträda folks gränser och kanske, men bara kanske, hade jag i tvåan vågat fråga den där tjejen om vi inte bara skulle ta en jävla kaffe.

Och i trean. I trean hade jag kanske vetat redan vid första symptomen att det som gjorde ont var vestibulit. Jag hade kanske varit mer uppmärksam på mina egna signaler kring den där relationen som drog mig mot botten, som tömde mig på nästan allt, och kunnat säga nej.

 

Som jag minns det hade jag det för det mesta bra i de där mytomspunna tonåren. Jag hade det på många sätt hett, äventyrligt, kärleksfullt och roligt – på mina villkor. Men med en bra sex- och samlevnadsundervisning hade jag haft mer kunskap – om det lustbejakande såväl som sexualitetens avigsidor, och undvikit flera av de där avgrundsdjupa fallgroparna. Jag hade haft redskap att känna mina gränser bättre och jag hade sagt fuck you jag gör såhär cause I liiike it om någon kommit och petat i min business.

 

För det är vad sex- och samlevnad handlar om. Och det vet RFSU.

 

Därför har RFSU tagit fram metodmaterialet Sex i skolan,  med tilläggsmaterialet ”Sexualundervisning på lättare svenska”, som tar upp allt från heder i ett vidare begrepp till vithetsnormen (som Helmersson inte tror finns, lite som att en gullig Harry Potter-kille kommit och trollat bort rasismens historia och varande över en natt för att han ska ha något att skriva). Visst kan man kritisera utrymmesproportion, och RFSU:s egen Sandra Dahlén pekar på ämnen som kvinnokamp och religion som borde fått större utrymme. Men Erik Helmersson är ingen kritiker i sammarhanget, han är en okunnig bully som vill – ja, vad vill han? Jag vill i alla fall att hans barn får en bra sexualundervisning. För att sex- och samlevnadsundervisningen är livsviktig. För att den förtjänar utrymme. För att ungdomar undrar och har rätt till information. Och därför går jag kursen till skolinformatör på RFSU Göteborg. Ett uppdrag som fungerar som ett komplement till skolans egen –  efter Skolverkets riktlinjer – ämnesintegrerade, normkritiska sex- och samlevnadsundervisning!!


Om du tror på och vill stödja eller engagera dig i arbetet för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, sexualupplysning eller annat smått och asviktigt lokalt, nationellt och globalt så kan du bli medlem i RFSU här, och därmed få den fantastiska medlemstidningen Ottar!

Näh, nu blir jag sen till kursen! Hejrå!

  1. Fredrik Häthén

    Verkligen asbra skrivet. Jag kan knappt tro att det fortfarande finns så bakåsträvande människor som du beskriver! Jag klarar inte ens av att ta reda på mer om dem utan att greppa efter skämskudden. Delar skiten ur detta på Fejjan och Twitter!

  2. mostlydeep

    Du får det att låta så jävla självklart. Och det är ju precis vad det är. Så jävla självklart att man ska ha bra sexualundervisning i skolan. Det handlar om ungdomarnas välmående, och finns det något som är viktigare än det? Nej, det gör det inte. Bra skrivet.

  3. Pingback: Varför sexualundervisning är så förbannat viktigt | fitt for fight

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s